kirándulunk.hu

Szálláshelyek/Közép-Dunántúl/Komárom-Eszteregom/Esztergom-Búbánatvölgy, Vadregény Panzió és Üdülőpark


Bécsi kirándulás

Úti cél: Ausztria, Bécs
Időpont: 2006. december 16.
Beküldő: Esztergom, Bottyán János Műszaki Szakközépiskola 10.d (dr. Csapó Zsoltné)
A kirándulás programja:
  • Érkezés Bécsbe
  • Séta a Ringen
  • 19.00 Indulás haza
Élménybeszámoló: Egy átlagos szombati napnak indult az egész... Aztán amikor megérkeztünk Bécs belvárosába (emlékszem 10 óra volt), meglepődtem, hogy milyen gyönyörű hely is ez. Miközben sétáltunk a Ringen, feltűnt, hogy sehol egy szemét, az emberek kedvesek és rendkívül segítőkészek. Tettünk egy pár órás sétát a belvárosban, a Ringen, és gyakorlatilag nem találtunk olyan utcát, ahol ne tombolna már a karácsonyi láz, az "előkarácsony".

Első úti célunk a Stephansdom, Ausztria legnagyobb gótikus temploma volt. Lenyűgöző látvány volt, amint a szomszédos üvegborítású épületen visszatükröződött a "Steffl" - ahogy a bécsiek nevezik ezt az épületet. A Stephansdom-nál 2 híres bevásárló utcát találtunk: a Kartner Strasse-t és a Graben-t. Sok-sok szép épületet láttunk, köztük volt a Városháza, vagyis a Rathaus, és hamár a Rathaus-nál jártunk, akkor betekintettünk a "Christkindlmarkt"-ba is vagyis a bécsi Karácsonyi vásárba.

Persze a Népkertet sem hagyhattuk ki, amit Bécsben csak Volksgarten-nek hívnak. Egyik végében Grillparzer drámaíró emlékműve áll, a másik végében a színház felőli oldalon Erzsébet királyné emlékműve. Félkör alakú oszlopsor közepén ül a márványból kifaragott királyné. A kertben található a Theseus templom, amit az athéni Thészeion mintájára terveztek.

A Volksgarten után megnéztük a Parlamentet. Én mondom, aki Bécsben jár, az ne hagyja ki! Ez a csodálatos görög stílusú épület a Ringen áll, a Volksgarten-nel (Népkert) szemben. 1870-73-ban a dán Theophil Hansen tervei szerint épült. Kívülről timpanonos, domborműves épület, amit kiképzett kocsifelhajtókkal ékesítettek. Van látogatási lehetőség és idegenvezetés is, de az idő rövidsége miatt belülről nem tudtuk megnézni az épületet. A Parlament előtt áll az Athéné kút Pallas Athéné szobrával. Alatta a törvényhozás és végrehajtás szimbólumai.

Ellátogattunk a Hofburghoz is, Bécs abszolút központi híres épületegyüttesébe. Méretei érzékeltetésére szolgáljon itt néhány adat: 2600 helység, 54 lépcsőház, 26 folyosó és 19 belső udvar van benne. Azt hiszem a számok magukért beszélnek.

És végül a Mária Terézia teret néztük meg. A tér a mai formájában szinte meg van komponálva. A tér közepét a császárnő és szoborcsoportja foglalja el, és körülötte sugarasan, szimmetrikusan helyezkednek el a növények, a formára nyírt bokrok. A park két oldalán álló két épület valamikor Mária Terézia palotája volt. Ma az egyik a Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum), a másik a Naturhistorisches Museum (Természetrajzi Múzeum).

A szabad program alatt kicsit körülnéztünk a híres Mariahilfer Stasse-n. Egy egy hatalmas üzletnegyed, tele boltokkal, kávézókkal. A bécsi emberek nyugodtan vásárolgattak, mindenütt érezhető volt a karácsonyi hangulat. Csodálatos napot töltött együtt az osztály, s rengeteg élménnyel tértünk haza.

Hát ennyi lett volna a bécsi élménybeszámolóm, egészen belelendültem ebbe a visszaemlékezésbe. Köszönöm, hogy elolvasták. Üdvözlettel: Jankovics Márk és a 10.d

A kategória további cikkei: « Bad Gleichenbergbe kirándultunk

Szóljon hozzá